Header

Tokić: Historijska šansa za sistemsku "detuđmanizaciju" Hrvatske i politike hrvatskog naroda

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, smatra da pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne i čelnicima R Hrvatske, iz perioda 1992.-1995., predstavlja historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku "detuđmanizaciju" R Hrvatske i politike hrvatskog naroda.


- Ona otvara i posebno povoljan prostor za novu stranicu saradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda, suštinski zasnovanu na međusobnom priznanju i poštivanju nacionalnog identiteta,kao i saradnju dviju država na ravnopravnim osnovama, punog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje će u budućnosti kao članice NATO-a i EU predstavljati okosnicu mira i stabilnosti u regionu - navodi Tokić, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.
 
Tokić smatra da "sadašnji ili budući legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju prihvatiti realnost presuda Haškog tribunala kao i konzekvence koje proizilaze iz presude za udruženi zločinački podhvat" - navodi se, između ostalog, u saopćenju iz Bošnjačkog pokret za ravnopravnost naroda.

 

(FENA)(24sata.info)