Header

Lagumdžija opovrgnuo uticaj Turske u BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u Briselu je izjavio da BiH s Ankarom ima iste odnose kao i sa drugim državama u Evropi, te da Turska nema nikakvog posebnog uticaja na BiH
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je danas u Briselu da BiH traži šest, a najmanje tri granična prelaza prema Hrvatskoj za sve vrste robe, nakon što ta država postane članica EU, javlja dopisnik Srne.

Lagumdžija je na tribini koji se organizovao briselski analitički institut EPC rekao da bi BiH trebalo da ispuni uslove koje postavlja EU, pogotovo fitosanitarne, da bi se nešto i moglo izvoziti.
Govoreći o evroatlantskim integracijama, Lagumdžija je izrazio nadu da će BiH 2014. godine postati članica NATO-a, na stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata.
Lagumdžija kaže da je svjestan da za članstvo BiH u EU treba zadovoljiti veliki broj uslova i da nema prečica.        
"Članstvo u NATO ipak u prvom redu pretpostavlja ispunjavanje političkih uslova, pa zato mislimo da nam je već 2014. godine dohvatljivo", rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da je članstvo u NATO dobro, jer, kako kaže, ubija strah.

"Nema primjera da dvije člance NATO međusobno ratuju ili da se ratuje unutar jedne države", rekao je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Turske na politiku BiH, Lagumdžija kaže da Turska na Balkanu nastupa u okvirima Turska-BiH-Srbija i Turska-BiH-Hrvatska i da ima podjednako razvijene odnose sa Beogradom i Zagrebom.

Lagumdžija je relatizovao uticaj Ankare, navodeći da su dva visoka predstavnika međunarodne zajednice u BiH bili iz Austrije i da niko nije smatrao da je u pitanju obnova Austrougarske monarhije.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Briselu s visokom predstavnicom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Catherine Ashton, javlja FENA.

Razmijenjena su mišljenja o modalitetima usklađivanja vanjske politike BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU što je u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH i Predsjedništva BiH.

Ashton je pozdravila napore na uspostavljanju sistema usklađivanja koje u tom pravcu poduzima MVPBiH.

Ona je također zahvalila na spremnosti BiH da aktivno učestvuje u mirovnim operacijama EU, čime dodatno potvrđuje spremnost na harmoniziranje sa ZVSP EU, što je i direktna obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Lagumdžija je čestitao visokoj predstavnici Ashton na uspješno okončanoj policijskoj misiji EU u BiH koja, kako je naglasio, može biti dobar model kako za ostale policijske misije EU u svijetu tako i za vojnu misiju EU u BiH (Althea) koja je još u toku i bit će nastavljena u nešto izmijenjenom obliku.

Obostrano je iskazan interes za što hitnijim otpočinjanjem političkog dijaloga između BiH i EU na najvišem nivou, a kako je predviđeno SSP-om.

Lagumdžija je predložio Ashton da se takav dijalog održi još do kraja danskog predsjedanja EU budući da koincidira s pozitivnom političkom klimom u BiH po pitanju ispunjavanja obaveza na evroatlanskom putu.

Upoznao je Ashton sa spremnošću BiH da uloži dodatne napore u poboljšanje odnosa sa susjedima i da BiH na neki način bude osnova nove regionalne paradigme za što je svakako potrebna spremnost za otvorenu saradnju i drugih zemalja u regionu.

Lagumdžija je imao i susret sa stalnim predstavnicima zemalja članica Evropske unije u Političko-sigurnosnom komitetu (PSC), stalnom tijelu na nivou opunomoćenih ambasadora članica EU koje oblikuje i prati provođenje ključnih ciljeva u domenu zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Tokom prvog dana radne posjete Briselu,  Lagumdžija je održao predavanje na prestižnom Centru za evropske politike (EPC) gdje je govorio o regionalnog dinamici te izazovima i preprekama koje stoje na evroatlantskom putu BiH, saopćIo je Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(DEPO/BLIN/em)