Header

Ilijaški Ansambl Preporod osvaja bh dijasporu

Muzički ansambl Preporod iz Ilijaša 24. marta 2012. godine gostovao je u austrijskom gradiću Modling povodom obilježavanja druge godišnjice džemata i hatma dove na koncertu duhovne muzike Islama "Primi noćas dove naše" . O utiscima i nastupu ansambla razgovarali smo sa vođom Ansambla Preporod Tarikom Omerhodžićem koji je oduševljen tamošnjim prijemom i ovom manifestacijom.

-Ovo je nastavak saradnje sa džematom Modling iz Austrije i Kulturnim centrom Bošnjaka , a ovaj posljednji koncert je dio naših planiranih ovogodišnji aktivnosti . Nastupili smo u cijelom sastavu, cjelovečernjem programu, muški i ženski hor i orkestar na jednom zavidnom nivou i ne bi se stidjeli nastupiti u bilo kojoj sali u BiH ili vani . Zajedno su s nama nastupili Hor Preporod iz Modlinga, Hor Bosna iz Beča i hafiz Aziz Alili kao vokalni solisti, kaže Omerhodžić.

 

 

Nastupi

 

Ansambl Ilijaš iako postoji tek godinu dana postao je prepoznatljiv i izgradio vlastiti stil . Članovi  intenzivno rade dva puta sedmično po četiri sata što je urodilo plodom i očekuju ih brojni inozemni nastupi u ovoj godini.

 

-  Planirana je promocija našeg cd-a u Dubrovniku u aprilu, u maju je planirana turneja po Sandžaku i mjestima gdje žive Bošnjaci. Planiramo i jednu veliku turneju u Turskoj u julu ove godine  . Već 9. juna dogovorili smo sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji  Esadom Memićem  nastup u gradiću Filah na otvorenju džamije. Moram spomenuti da bez sponzora ne bismo uspjeli prije svega zahvaljujem kafe piceriji Mehdijano,  Općinskom odboru SDA Ilijaš, Centrotransu koji su nam pomogli pri organizaciji ovog posljednjeg putovanja, kaže Omerhodžić naglasivši da ni Ilijaš neće biti zapostavljen i da će Hor Preporod nastaviti svoje redovne aktivnosti prilikom obilježavanja važnih događaja .

 

Cilj je pokazati da ilijaški kvalitet ima mjesta i na svjetskoj sceni a i publika je željna ovakvih koncerata i sadržaja , a u dijaspori se posebno osjeti ta emocija zbog sveprisutne nostalgije.

 

U sklopu programa dodjeljene  su  diplome za proučene hatme i to za osam  polaznika mektebske nastave koju u Modlingu predvode glavni imam ovog džemata Ibrahim-ef. Jakubović i muallima Fatima Jakubović.

 

O Modlingu

 

Mladi džemat Modling, odnosno Kulturni centar Bošnjaka iz Modlinga  24.03.2012.godine obilježio je  svoj drugi rođendan .Iako kratko postoji,  bilježi značajne rezultate prije svega na okupljanju velikog broja džematlija, izuzetne rezultate na polju mektebske nastave, okupljanju bošnjačke omladine, te na drugim poljima afirmacije kulture Bošnjaka, organizirajući mnoge koncerte, promocije itd. 

 

Ovaj srednjovjekovni gradić kojeg su naselili naši zemljaci, se nalazi oko 14 km južno od Beča i okićen je mnogobrojnim histrorijskim spomenicima i sastavni je dio Donje Austrije.

Autor nermina