Header

FACE TV - Uskoro preko Eutelsat-a

Senad HADŽIFEJZOVIĆ, doajen bosanskog novinarstva, osnivač i vlasnik FACE TV u BiH
FACE TV NAVIJA ZA NAROD A OSTALI ZA SVOJE POLITIČKE PARTIJE I KRIMINALNE MOĆNIKE
Autor: Esad Krcić

Senad Hadžifejzović, doajen televizijskog novinarstva 15. januara pokrenuo je vlastitu televiziju pod imenom "Face tv"!
Ekskluzivno najavljujemo da uz 20-tu godišnjicu dnevnika, Hadžifejzovićev CD počinje redovno emitiranje od 2.aprila u 18:45.
Inače Face TV je 15. januara 2012. godine u 17 sati počela emitirati program. Prema stavovima kritičara ova televizija već osvaja geldateljstvo u BiH, regionu i dijaspori.


Senad HADŽIFEJZOVIĆ: Sloboda najvrijedniji ideal i da vrijedi životnu borbu posvetiti njoj

Bošnjaci.Net: Gospodine Hadžifejzoviću, čestitamo Vam na pokretanju FACE TV, koja već osvaja publiku u Bosni i Hercegovini i šire. Koji su ključni razlozi koji su Vas potakli da pokrenete televiziju?
HADŽIFEJZOVIĆ:
Hvala. Više je razloga. Lični: morao sam napraviti konačno televiziju, jer 17 godina o tome razmišljam ali mi se neda, nije vrijeme, nema kredita, kriza... i kada su se sabrali ujedno svi ti negativni razlozi, onda sam osnovao FACE TV, tj. još je pravim. Takav sam čovjek, mislim da je ovo nevrijeme baš pravo vrijeme za velike poduhvate…
Sljedeći razlog, hoću da svoje znanje prenesem na mlade, želim da ih naučim ovom poslu. Mislim da mogu okupiti pozitivne ljude sa novom energijom u ovom projektu. Opšti, društveni razlozi su svima jasni; naša država BiH nema otvoren, profesionalan tv program. Sve tv stanice su pod političkom kontrolom i bilo je vrijeme da se oformi jedna, iako ne volim tu izlizanu riječ, nezavisna, ”svoja”, normalna televizija.

Bošnjaci.Net: Gledateljstvo je dugo bilo u iščekivanju onih vaših sahat vremena, sa čim ste ih to zadužili?
HADŽIFEJZOVIĆ:
To između mene i “publike” nije popularnost, vjerujem da je to nešto mnogo vrijednje, mislim da se radi o poštovanju; ja ne lažem gledaoce, a oni hoće da gledaju takvog čovjeka i njegov program.

Bošnjaci.Net: FACE TV od sredine januara je dostupna gledateljstvu. Da li ste kao osnivač zadovoljni početkom rada televizije?
HADŽIFEJZOVIĆ:
U svakom segmentu televizije mi smo već napravili medijsko čudo, ne samo da je šačica nas sama u ovom projektu, nas 15-tak novinara, urednika, tehničara, kamermana i montažera, već je sva politika protiv nas! Sve ove interesne bosanske skupine, i samo naše pojavljivanje u eteru je čudo, ali hvala Bogu pa On dopušta čuda dobra…
Sada nas je oko 60 zaposlenih, imamo tim kakav bilo koji kolektiv na svijetu može samo sanjati. Da samo vidite kako momci iz tehnike snimaju, montiraju, a onda idu u studio i prave scenografiju, unose, iznose, ruše, buše… svaki čovjek na FACE tv radi najmanje po tri posla… Niko nikada to nije uradio ovako; pokrenuo televiziju pa je tek onda pravio! Niti je neko tako brzo napravio, bez ičije pomoći, a uz strašne otpore.

Bošnjaci.Net: Spomenuli ste i pohvalili uposleni kadar, upoznajte nas sa njima kao i programskom shemom televizije?
HADŽIFEJZOVIĆ:
“Stubovi” televizije su iskusni profesionalci, po par ljudi najboljih u tehnici, snimanju, produkciji, novinarstvu, pravnoj i finansijskoj službi. Puno je onih novih “novcijatih” tv lica, u principu mladi svijet koji je tek završio fakultet, ili je pri kraju. Dozvolite da navedem jedan primjer: prvi posao u životu dobila je 24.godišnja doktorica elektrotehnike, sjajna cura koja je sa tolikim diplomama dobijala samo odbijenice.
Otvorili smo konkurs i primali najiskrenije što neko može: samo najbolje. Sa zaposlenjem mladih i obrazovanih kadrova ne želimo da naša omladina odlazi van domovine.
O programskoj shemi je prerano govoriti jer će se postepeno popunjavati. Iako već imamo 24-satni program, nemožemo odmah krenuti sa svim emisijama koje već imamo razrađene, ne smijemo uletjeti u rizik, gubitak i proizvoditi program a da nismo sigurni da ćemo taj proizvod prodati i naplatiti. Ovo što sada, napočetku nudimo je “zicer”, provjeren proizvod koji naši gledaoci najviše vole i očekuju.

Bošnjaci.Net: Gdje je FACE TV sve dostupna i kakva suvremena tehnološka dostignuća nudite?
HADŽIFEJZOVIĆ:
Svi kabloperatzeri u BiH, regionu, Evropi i svijetu mogu preuzeti naš signal, većina je to i uradila. U Americi i Kanadai za sada nas prenosi “Bosna tv” ali smo dostupn i svim IP platformama i od zahtjeva naših gledalaca zavisi koja će nas platforma preuzeti, naravno uz nadoknadu, mi od toga živimo, opstajemo. Ubrzo, za dan-dva potpisujemo ugovor sa Globecast, za satelitsko emitovanje u Americi. U Australiji nas preuzima UBI. Preko Eutelsata ćemo za koji dan početi emitiranje, bit ćemo free prvi mjesec…
Želim istaći da smo prva “full” HD televizija u bivšoj Jugoslaviji, čak se ni Al Jazira sa tolikim parama nije usudila ući u HD projekat….eto mi jesmo i uspjeli smo…
Ima malo, osim što je to najmodernija tehnologija, inata bosanskoga u tome; s tom tehnikom je teško rukovati, još teže ju je uklopiti u sistem, ali eto Bosanci su to uradili bez problema, a vala i bez para…

Bošnjaci.Net: Godinama ste radili na TV Sarajevu, zatim državnoj televiziji BiH, te Hayatu… Gdje god ste radili gledateljstvo je očekivalo onih vaših sahat vremena. Zašto?
HADŽIFEJZOVIĆ:
Ponovit ću, nisam ih lagao. Ja govorim samo istinu. Ni po babi, ni po stričevima. Želim ovoj zemlji sve ono dobro koje joj žele i oni koji nas gledaju.

Bošnjaci.Net: Možemo li zaključiti da gledaoci više vjeruju novinaru Senadu Hadžifejzoviću u odnosu na novinare drugih bh. televizija?
HADŽIFEJZOVIĆ:
Ne bih o drugima novinarima, ali moram uopšteno reći, naše novinarstvo, kao i društvo poptuno je srozano, svako radi za nekoga niko za ovu zemlju, svako ganja lični a niko opšti interes, svako vidi samo sebe a ne primjećuje druge...

Bošnjaci.Net: Televizije u BiH, i u okruženju, poznato je da pripadaju određenim režimskim i mafijaškim klanovima. Pitamo Vas gdje FACE TV vidite u toj igri, sa narodom ili…?
HADŽIFEJZOVIĆ:
Zvuči populistički, ali baš tako, Face tv navija za narod a ostali za svoje političke partije i kriminalne moćnike… Sloboda najvrijedniji ideal i da vrijedi životnu borbu posvetiti njoj.

Bošnjaci.Net: Pratite rad drugih medija, kao dugogodišni profesionalni novinar, recite nam Vaše mišljenje o radu web magazina Bošnjaci.Net.
HADŽIFEJZOVIĆ:
Tako, kada ustanem ujutro, pogledam agencijske vijesti koje mi direktno dolaze putem elektronske pošte i samo pet portala - web magazina, među njima su Bošnjaci.Net. To dovoljno govori…

Bošnjaci.Net: Želimo Vam uspjeh u radu.
HADŽIFEJZOVIĆ:
I ja vama još veći uspjeh.

Preporučujemo vam da posjetite web prezentaciju Face tv , upoznajte se sa programskim sadržajima i najpristupačnjim načinom praćenjem i kako se pretplatiti....

(B.NET)