Header

Most dijaspora-domovina treba biti čvršći i prohodniji

Nakon posjete delegacije SSD BiH institucijama vlasti u domovini

 Hoće li i kako dijaspora BiH biti popisana, njeno zakonsko regulisanje, dopunsko obrazovanje djece građana BiH u inostranstvu, ekonomski, kulturni i sportski potencijal dijaspore, bile su glavne teme razgovora sa predstavnicima vlasti u Sarajevu

 Visoka delegacija Svjetskog saveza dijaspore BiH u sastavu: Zaim Pašić, predsjednik (Engleska), Hasan Šehović, potpredsjednik (Turska), Haris Halilović, potpredsjednik (Njemačka), Anes Cerić, sekretar (Engleska), Faruk Tičić, član GO (Engleska) i Ahmet Kemal Baysak, prvi ambasador SSD BiH, počasni konzul BiH u Izmiru boravila je u BiH, u Sarajevu, od 20. do 23. februara 2013. godine, u radnoj posjeti predstavnicima vlasti BiH i institucijama BiH.


 Delegacija SSD BiH posjetila je Agenciju za statistiku BiH i razgovarala sa gospodinom Zdenkom Milinovićem, direktorom Agencije i njegovim saradnicima o Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i izrazila svoje nezadovoljstvo kako taj zakon predviđa popis državljana BiH koji žive u dijaspori.

U MVP-a BiH delegaciju je primio ministar Zlatko Lagumdžija sa saradnicima, a delegacija je imala i odvojene susrete sa članovima Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem. U Parlamentu BiH delegaciju SSD BiH primio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović, a delegacija je posjetila iMinistarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, N/FS BIH, Ministarstvo za kulturu KS, FIPU, Obrtničku komoru KS, a razgovarala je i sa aktivistima građanske inicijative 1.mart oko predsojećih Općih izbora u BiH.

Delegacija SSD BiH je nadležne u BiH još jednom  informisala o stanju u bh dijaspori, njenom potencijalu, organizovanosti, ali i problemima, posebno problemima vezanim za asimilaciju, dvojno državljanstvo, dopunsko obrazovanje djece na maternjem jeziku i sveukupnom odnosu domovine prema dijaspori. Ponovljeni su zahtjevi SSD BiH po pitanju Popisa stanovništva i prijedloga novog Ustava BiH koji je SSDBIH izradio prije tri godine i dostavio ustavopravnoj komisiji Parlamenta BiH na razmatranje. Naime, u sklopu priče oko promjena ustava, SSDBIH smatra da je ovo dobar moment da se u obzir uzme i rješavanje ovog problema onako kako ga vidi bh. iseljništvo.

„Naišli smo na otvorena vrata većine onih koji se pitaju u Bosni i Hercegovini i razgovarali o svim otvorenim pitanjima vezanim za odnos BiH prema njenoj  dijaspori. Iznijeli smo i konkretne prijedloge kako da taj odnos bude bolji. U MVP-a BiH, ministru Lagumdžiji i njegovim saradnicima prenijeli smo naš stav i druge probleme vezane za odnose DKP-a u svijetu sa organizovanim oblicima bh dijaspore kao i problemima komunikacije te dopunskog obrazovanja djece u dijaspori. Isto smo ponovili i u Predsjedništvu BiH, članovima Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću. Na prijemu u Parlamentu BiH, gospodin dr. Denis Bećirović je bio malo konkretniji u saradnji i ponudio nam pomoć oko regulisanja naših zahtjeva. Najkonkretnije razgovore imali smo u Ministarstvu za kulturu Kantona Sarajevo, sa ministrom Ivicom Šarićem, sa kojim smo dogovorili da dijaspora dobije svoje mjesto na manifestaciji "Baščaršijske noći" sa mogućnošću da to bude tradicionalnog karaktera. U FIPA, Agenciji za strana ulaganja sa kojom od ranije imamo sporazum o saradnji razgovaralo se o mogućim ulaganjima na nivou građana koji su trenutno u dijaspori, a kao mogući povratak u obliku ulaganja u lokalne zajednice na manjim projektima te da se i dalje radi na promociji projekata na našim budućim skupovima.

I posjeta F/N Savezu BiH bila je pozitivna. Potvrđena je podrška našim sportskim aktivnostima, a jubilarnom 10. SP bh dijaspore u malom fudbalu prisustvovaće i predsjednik F/NS BiH Begić i sekretar Baković. Sve u svemu, moji utisci iz posjete Sarajevu su pozitivni i ja koristim priliku da se zahvalim mojim kolegama koji su izdvojili vrijeme za ovu posjetu te svim institucijama i pojedincima naše drage BiH koji su imali sluha da nas prime u zakazano vrijeme“, kaže Zaim Pašić, predsjednik SSD BiH.

Potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH i predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj Haris Halilović je u svim susretima sa zvaničnicima u Sarajevu predstavio rad bosanskih dopunskih škola u Njemačkoj i probleme sa kojima se one susreću u svom radu, tražeći da se ova oblast trajno i na državnom nivou reguliše.Halilović je predstavio i prijedlog projekta MCG Consultinga za otvaranje Informativnog centra za dijasporu sa sjedištem u Njemačkoj, u Štutgartu, za popis u BiH i ponovio zahtjev za otvaranjem Kulturnih centara BiH u zemljama sa većim brojem bh građana i predložio da prvi takav centar bude otvoren u Njemačkoj.

U okviru posjete Sarajevu Halilović je posjetio i Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo obrazovanja i kulture FBiH. U Ministarstvu civilnih poslova BiH razgovarao je sa zamjenicom ministra gospođom Denisom Sarajlić i njenim savjetnicima, Emirom Bašićem, šefom kabineta i Adnanom Husićem, pomoćnikom ministra - Sektor za obrazovanje, a u Ministarstvu za obrazovanje i nauku FBiH sa Damirom Mašićem, ministrom i Leilom Hamzagić Kovačević, savjetnicom ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Glavna tema razgovora u ovim ministarstvima bilo je dopunsko obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku djece građana BiH u svijetu i naši zahtjevi da vlasti u BiH konačno regulisu ovu oblast na adekvatan način, što znači: regulisanje statusa nastavnika, koordinatora, udžbenika, dnevnika, matičnih knjiga, svjedočanstava, finansiranja...

„Raduje me da se većina naših sagovornika složila da je potrebno iskoristiti sve institucionalne kapacitete kako bi se građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da na što jednostavniji način učestvuju u popisu. Također, naglašena je važnost boljeg informisanja bh. dijaspore o tehničkim aspektima popisa, ali i o efektima drugih zakona koji mogu uticati na ostvarivanje njihovih prava, poput Zakona o katastru u RS-u.Naglašena je važnost aktivnije uloge države i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu kad je riječ o informisanju ljudi i održavanju kontakata s dijasporom. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić podržao je potrebu za organizovanim pristupom otvaranju dopunskih škola na jezicima naroda u BiH u inostranstvu, te otvaranjem kulturnih centara BiH u državama u kojima živi veći broj građana iz Bosne i Hercegovine. Osim Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa kojim imamo odličnu saradnju, potreba za istom iskazana je i u Ministarstvima vanjskih i civilnih poslova BiH i Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH. Na nama je da budemo aktivni, da radimo i sarađujemo i da pokušamo ono što je moguće sprovesti u praksi“, smatra Haris Halilović.

Po mišljenju Faruka Tičića, predsjednika pravne grupe SSD BiH, nakon posjete Sarajevu, u budućim aktivnostima SSD BiH svu svoju aktivnosti treba da usmjeri ka edukaciji - dopunskim školama, sportu i kulturi kao glavnim smjernicama u radu.

„Sve druge aktivnosti a naročito političke trebaju da budu aktivne onoliko koliko nam dozvoljavaju političke olgirahije u našoj državi. Glavne procese koji su itekako važni za dijasporu, normalno i za državu BiH, kao što su izbori, popis i povratak opstruiraju političke snage koje opstruiraju i državnu vlast“, smatra Tičić.

 N.A. (bihdijaspora.com)