Header

Dogovor ili zamrzavanje puta BiH ka EU

image

Portparol Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie upozorio je danas da, ukoliko lideri BiH ne usaglase rješenje o sprovođenju odluke Evropskog suda o ljudskim pravima u predmetu “Sejdić-Finci”, put BiH ka Evropskoj uniji će biti zamrznut.

“Neće se uvoditi 'poseban aranžman' za BiH. Ukoliko BiH ima aspiracije da aplicira za članštvo u EU, mora slijediti utvrđeni proceš kao i svi ostali”, precizan je Andy McGuffie.

Prema njegovim riječima, otvoreni razgovori sa predstavnicima političkih stranaka se nastavljaju, ali konačna odluka je na BiH institucijama i liderima.

“Nijedno posebno rješenje se “ne favoricuje”, rekao je Mekgafi odgovarajući na pitanje dokle su došli razgovori Delegacije EU sa predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH o sprovođenju presude Evropskog suda.

On je podsjetio da su ovi razgovori pokrenuti početkom februara s ciljem da se do kraja marta postigne kredibilan napredak na rješavanju pitanja sprovođenja presude Evropskog suda u slučaju "Sejdić-Finci".


(Vijesti.ba/Nezavisne)