Header

Stranka dijaspore BiH: Srbijanski režim nastavlja mitomansku politiku nespreman da pogleda istini u lice

                                        Vuk Jeremić

Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine reagirala je povodom toga što je predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić zakazao za 10. april javnu raspravu u toj skupštini o ulozi međunarodnih ad hoc krivičnih tribunala.

Po mišljenju Predsjedništva ove stranke, Jeremić zloupotrebljava poziciju predsjednika Generalne skupštine UN-a da bi  interesovanje međunarodne zajednice usmjerio na rad Haškog tribunala, a cilj je diskreditiranje uloge tog tribunala u procesu pomirenja među narodima i balkanskim državama.

 
- Kako je Jeremić u dosadašnjem mandatu predsjednika Generalne skupštine više puta iskazao neobjektivnost i pristrasnost u tumačenju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, smatramo da se u pozadini ove rasprave kriju političke ambicije srbijanskog režima da bi vjerodostojnost historijskih činjenica bila dovedena u pitanje. Sudeći po izjavi Jeremića RTS-u, on je već upoznat s "istinom o radu Tribunala i potrudit će se da ona što formalnije bude dostupna međunarodnoj zajednici" da bi skinuo odgovornost države Srbije za ratne zločine. Smatramo da se politizacijom ovog pitanja grubo vrijeđa  intergritet civilne žrtve bez obzira na to iz kojeg je ona naroda - navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH.
 
Jasno se razotkriva pozadina lobiranja i Jeremićevog imenovanja za predsjednika Generalne skupštine UN-a, smatra ta stranka i dodaje da srbijanski režim nastavlja "mitomansku politiku nespreman da pogleda istini i pravdi u lice i okrene novu stranicu razvoja dobrih međususjedskih odnosa".

 

(FENA)