Header

Godišnjica smrti najvećeg bosanskog kralja

      Učinio Bosnu najjačom državom na Balkanu

10. marta 1391. godine, umro je prvi bosanski kralj Stjepan Tvrtko Kotromanić, čovjek čije ime je zlatnim slovima upisano u historiju Bosne i Hercegovine.
Za vrijeme njegove vladavine granice naše domovine prostirale su se na susjedne zemlje, a Bosna je doživjela politički, ekonomski i kulturni procvat.

Stjepan Tvrtko I Kotromanić je rođen oko 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Na bosansko prijestolje je došao kao petnaestogodišnji dječak 1353. godine, a Bosnom je kao ban vladao do 1377. godine kada je uzeo titulu kralja.


Ostat će upamćen i po tome što je bio prvi vladar Bosne koji je krenuo u protivnapad na susjedne zemlje nakon što je Bosna godinama bila meta njihovih napada. U svojim je osvajanjima Tvrko I je bio više nego uspješan.

Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku. U Milima se krunisao kao kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju.

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u historiji srednjovjekovne Bosne, piše Insider.ba.

Tada se razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na južnoslavenskim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

Bosanska vojska je na molbu srpskog kneza Lazara učestvovala u Kosovskoj bitki i izborila pobjedu nad turskom vojskom na lijevom krilu te se u domovinu vratila sa neznatnim gubicima.

Nakon toga se Tvrtko I okrenuo osvajanjem hrvatskih teritorija gdje je napredovao sve do Novigrada, a pod njegovom vlašću su bili svi dalmatinski otoci i gradovi osim Zadra i Dubrovnika.

Kralj Tvrtko I Kotromanić je iznenada umro 10. marta 1391. godine, a na njegovo mjesto došao je njegov rođak Stjepan Dabiša. Tvrtko I je bio sahranjen u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile.

Prošle godine u Gradskom parku u Tuzli podignut mu je spomenik.

(Bportal.ba)